Trik Melancong: Perancangan Percutian Ke Luar Negeri

Tips melancong hendak saya kongsikan berdasar pada berperingkat atau bersiri di laman blog ini. Pengalaman bergerak sebagai pramugari, berhijrah memulakan kehidupan berumahtangga di negara berbeda, tinggal di bandar-bandar yang mempunyai heboh pelancong dan sebagai pemerhati mereka dan mengembara di beraneka negara serta tempat, semuanya akan aku ambil untuk merangsang tips melancong ini tempat rujukan & pengajaran untuk segala pembaca.

1. Kewangan

Ukur baju pada badan sendiri. Bukan dinafikan harga karcis penerbangan ada kalanya murah dan harganya bertempur dengan syarikat penerbangan lain. Jika sumber kewangan anda sedang belum mencukupi lupakan sahaja percutian lakukan sementara waktu. Non pergi (melancong) hanya kerana teruja memandang rakan atau darah yang sudah bertolak awal daripada engkau. Elakkan berhutang semata-mata untuk melancong.

2. Tempahan Tiket Kapal Terbang

Perlu diingatkan sekali lagi untuk Pakej percutian, syarikat penerbangan tambah murah tidak selalunya sedikit. Anda perlu menghasilkan perbandingan harga dgn syarikat penerbangan lainnya supaya anda tak rasa seperti ditipu. Jangan terpedaya dengan harga yang dipaparkan (syarikat penerbangan tambang murah) kerana bahwa ditambah dengan tambangan bagasi, makanan & lain-lain, selalunya nominal keseluruhan lebih nadir dari syarikat penerbangan premium.

3. Matawang Asing

Jika tambang penerbangan mencukupi atas bajet anda, akan tetapi ia belum menyandarkan anda untuk memesan di sana lunas kerana kadar tukaran matawang asing yang tinggi. Hotel, persembahan atau tempat pungutan pelancong semuanya butuh dibuat kiraan terlebih dahulu. Gunakan pencarian di Google untuk laman tukaran wang asing sebagai penunjuk.

Cuba elakkan dari menukar wang di lapangan terbang ataupun hotel kerana ia agak merugikan. Bila di Malaysia atau Singapura anda mahir ke kedai tukaran wang asing di tepi-tepi jalan / di pusat merebut belah.

4. Tempahan Tempat Penginapan

Satu lagi kesilapan dengan biasa saya dengan-dengar ialah tersalah menempah tempat penginapan (hotel atau apartmen). Oleh kerana mahu martabat yang murah, tersebut telah menempah pondok yang jauh dari pusat bandar ataupun pengangkutan awam. Manfaatkan khidmat carian Google Map untuk menganjurkan gambaran kasar jarak bagi sesebuah teritori dengan hotel dengan ingin anda menginap.03/25/2015 01:52:06
lazar_shone.3168
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one