Pertama Kali Hantar Kereta Mandiri Guna Di Pelayanan

Harini Mummy berbuka di rumah kakanda (Pak Nek) molek Opah dan Qashrin. Lepas berbuka, Mummy rehat sekejap dan terus pergi ke kedai servis kereta Falken yang bukak hingga 12 malam. Benar-benar sesuai dengan tenggat Mummy ni yang siang hari berlaku dan malam piawai la nak untuk kerja-kerja yang lain.

Kereta Hyundai Getz Mummy ni dah cukup mileage nya untuk diservis rasanya dah terlebih kot. Walhasil kereta ini diservis oleh abang (Ayah Yob) Mummy tanda di K. Pukal hari tu, namun kedai yang dia nak pergi tu tutup pulak. Terdesak lah postponed.

Disebabkan esok Mummy nak ke K. L, Mummy kuatkan bangun jugak pergi ke kedai Falken ni memalam buta ditemani sambil Maisarah anak abang Mummy. Mulanya nak tukar minyak hitam sahaja, bila Kereta Getz ni pada angkat ke atas sesungguhnya Mummy tanya cina dekat situ apa-apa citer pasal tayar belakang. Sahajalah nak bertanya dengar atas pendapat lain. Pokok sebelum ni mas Mummy bawakkan dan cerita pasal pokok kayu tayar (Excell) belakang tu dah bengkok yang menyebabkan tayar botak makan di. Bila tengok tayar belakang, dua-dua tayar tu dah botak makan dalam. Cina tu cakap dia nak kene untuk alignment dulu baru tahu apa peri tayar kereta ni.

Disebabkan tayar tamat dah botak abis dan Mummy pon bagi tahu yang esok Mummy nak ke KL. Cina tu terus cakap bahaya takut meletop tayar. Ye ke boleh meletup? Haha... Mummy terus tersentap. Tapi bila dalam tengok, memang dah takder bunga serta botak. Memang dahulu tahun lepas, tayar depan tu Memfilter Yob tukar baru dan tayar lapuk dibawa ke belakang. Benar-benar tayar belakang tadi nampak dah sulah abis dah. Bertualang jugak sebab nak jalan jauh kulit keras Qashrin. Last-last kene lah tadi RM540, tukar tayar 2 bijik, servis minyak hitam, balancing (Free) dan juga alignment.

Selepas buat alignment dari hantar kereta ke sabah, cina tu hisab tahu yang tayar belakang sebelah kiri dah bengkok Excell nya. Dah senget masuk ke di sampai angka 11. Measurement apa pon tak tahu. Dia cakap, Excell berikut boleh di ketuk dekat kedai ketuk kereta untuk pepunden. Dia pon rekemen satu kedai tersebut dekat2 dengan sudut Bercham dan area-area nak sampai ke Tambun. Tapi kene tanya dulu orang tu boleh sungguhan ke tak. Pada waktu tak kene lah ganti RM2000 satu batang Excell. Ini sebab terlanggar ruang kuat katanya. Tayar belakang ni memang takleh buat alignment dah sebab dia dah lekat terus dengan Excell tu.Untuk tayar hadap pulak, memang dua dua tayar dah lari banyak super dan kene naik skru campbell. Apa pun menatang skru campbell pon Mummy taktahu. Mummy cakap hold dulu lah, nak tanya abang lepas baru nak tukar. Katanya sebelah tayar RM45 skru tu. Skru alignment ni hanya beli sekaligus je dan mahir diadjust. Ntah apa dia explain Mummy tak berapa nak tangkap sangat. Hahaha.

03/27/2015 22:39:54
lazar_shone.3168
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one